DE THERAPEUTISCHE WAARDE VAN BLUES EN ROCK
EEN PERSOONLIJKE VERTELLING
Henk Smeijsters, 2005

Toen de auteur in 1999 geveld werd door een hevige burnout was het met name de bluesrock die hem weer op de been hielp. Door veel naar deze muziek te luisteren en de muziek zelf te spelen kon hij zijn kracht herwinnen. "Same old blues" is autobiografisch. De inhoud is persoonlijk, anders dan we van de auteur gewend zijn. Het zijn deze keer zijn eigen ervaringen die een licht werpen op de therapeutische werking van muziek.

Inhoud
1 Jumpin' Jack Flash
2 Bluespower
3 From the cradle  

In het eerste deel beschrijft de auteur hoe de riffs van de Rolling Stones je beetpakken en je innerlijk een injectie geven waardoor het leven een andere wending krijgt.
Het tweede deel gaat over de kracht van de blues, met name de stuwing die Eric Clapton met zijn wervelende en exploderende solo's aan deze muziek weet te ontrukken. Zijn blues is dialectische muziek die verdriet en teleurstelling een klank geeft en tegelijkertijd kwetsbaarheid in kracht verandert.
In het derde deel beschrijft de auteur hoe hij van een bluespianist een klassiek pianist werd totdat hij ontdekte dat het de solo's van de bluesgitaar zijn waarin zijn persoonlijke zelf resoneert.

Het boekje is bestemd voor mensen die van muziek houden, mensen die geÔnteresseerd zijn in de vraag waarom muziek je kan helpen, voor muziektherapeuten en eenieder voor wie de ervaring van kunst de esthetische en psychologische kurk is waarop het bootje van het leven drijft.

© 2005 Melos - Heerlen
ISBN-10: 90-802654-4-6
ISBN-13: 978-90-802654-4-8

Circa 50 blz.; Prijs: Ä12,- inclusief verzendkosten.

Er is inmiddels een tweede druk verschenen, te bestellen via: Laurien.kok@zuyd.nl

De opbrengst komt ten goede aan het KenVaK-fonds voor praktijkonderzoek naar vaktherapieŽn.